Ako si nájsť prácu svojich snov? Aj takto sa dá začať

Ako si nájsť prácu svojich snov? Aj takto sa dá začať | Zuzana Záhradníková
Čas čítania: 3 minút/y

Ako objaviť svoju vysnívanú prácu?

Predstavte si, že ste v ideálnom svete, v ktorom každý človek robí to, čo má rád, čo ho baví a napĺňa.

Síce nežijeme v ideálnom svete, ale aj tak medzi nami je množstvo ľudí, ktorí naozaj radi chodia do práce a skutočne sa tešia z toho, čo robia.

Ako je to možné?

Je to jednoduché. Títo ľudia si identifikovali oblasť svojho záujmu. Aby sa v tejto oblasti uplatnili a boli úspešní, neustále sa vzdelávali, pripravovali, pracovali na sebe, až napokon dosiahli svoj sen. Niektorí z nich využili svoj talent, ktorý rozvíjali do takej miery, až im zabezpečil živobytie.

Veľa ľudí sa hľadá, skončí strednú či vysokú školu, alebo sa z materskej dovolenky s nechuťou vráti do pôvodného zamestnania. Robia to, čo ich nebaví a vôbec nenapĺňa. Ovplyvňuje to ich súkromie i celkové naplnenie života.

Je veľmi dôležité uvedomiť si hodnotu času, pretože život máme len jeden.

Viete koľko času strávite počas svojho života v práci? Je to neuveriteľných 20 rokov. Dvadsať rokov !!! Chcete tento čas premrhať?

Prečo je na Slovensku toľko talentovaných ľudí nezamestnaných? Možno len nevedia, ako svoj talent využiť.

Podnikatelia, ktorí začínajú na zelenej lúke, sa musia rozhodnúť, v akej oblasti chcú podnikať. Ideálne je začať s tým, čo vás baví, čo robíte s ľahkosťou a vášňou.

Ale ako zistiť, v ktorej oblasti sa mám uplatniť?

Môžete si položiť nasledovné otázky:

  • Keď uložíte deti do postele, na čo máte chuť okrem televízie a chipsov? 🙂
  • Ak si počas dňa nájdete na seba chvíľku, čo najčastejšie robíte?
  • Keď máte na starosti nejakú úlohu a prokrastinujete, čo robíte namiesto toho?

Odpovedzte si na tieto otázky a možno budete prekvapení. Pokiaľ ste neprišli na ideálnu oblasť, v ktorej by ste sa mohli uplatniť, obráťte sa na kariérového poradcu.

Mám záujem o kariérové poradenstvo

Čo je kariérové poradenstvo

Kariérové poradenstvo je na slovenskom trhu novinkou. V západnej Európe veľmi známy „career counselling“ klientom zabezpečuje:

  • psychodiagnostiku,
  • identifikáciu silných stránok, životných hodnôt, osobnostných čŕt, ideálneho povolania alebo smeru.

Na Slovensku je to ešte stále niečo nové. Avšak každý, kto si kariérovým poradenstvom prešiel, zistil, že to nie je nič fádne, nudné, či nebodaj nezáživné.

Práve naopak! Formou zážitku, využitím vizuálov, dialógom so svojim životopisom, interview ohľadom vášho detského sna vám ukážeme, že celý život nemusíte robiť to, čo vám prišlo do cesty, ale na rozvoj svojej kariéry môžete využiť svoje nadanie.

Väčšina metodík, ktoré v kariérovom poradenstve využívame vychádza z práce známeho psychológa Carla Junga.

Úlohou kariérového poradenstva nie je nájsť a dať ľuďom prácu. Vzťah medzi poradcom a klientom je interaktívny. Kariérový poradca klientovi ukáže, v akej oblasti má hľadať svoje uplatnenie, na základe jeho daností, zručností, vzdelania, záujmov a talentov. Jednoducho ho nasmeruje na cestu za jeho vysnívanou prácou.

Navyše profesionálny kariérový poradca pomôže klientovi napísať atraktívny životopis, ktorý zaujme, pripraví ho na pracovný pohovor, aby ho s ľahkosťou zvládol alebo mu poskytne konzultácie, či iné možnosti osobnostného rozvoja.

Príprava na pracovný pohovor

Príklady z praxe:

Pani Martina pracovala 15 rokov v účtovníctve, lebo jej rodičia si mysleli, že len v oblasti financií si ako-tak zarobí na živobytie. Chceli pre svoju dcéru tú najlepšiu budúcnosť, ale ona sa vo finančníctve necítila dobre. Rozhodla sa pre zmenu, vyhľadala ma a využitím zážitkových metód kariérového poradenstva sme prišli na to, že jej detským snom a túžbou bolo písať. Dnes je z nej úspešná copywriterka.

Pani Petra zase zvažovala návrat po materskej dovolenke do pôvodného administratívneho zamestnania. Po identifikácii jej silných stránok a zručností sme zistili, že má veľkú dávku kreativity a dnes pracuje u toho istého zamestnávateľa, ale na marketingovej pozícii, kde navrhuje letáky.

Každý z nás má v sebe talent, len niekedy buď o ňom nevieme, alebo ho vo svojej aktuálnej práci nemáme odvahu prejaviť . Pokiaľ máte túžbu niečo zmeniť a ešte neviete ako, obráťte sa na kariérového poradcu, možno budete prekvapení, aké zmeny vám to prinesie. 😉

Aby sme sa priblížili k ideálnemu svetu, v ktorom každý robí to, čo ho naozaj baví a napĺňa, je potrebné začať už v detstve. Všímajte si, v čom vaše dieťa vyniká. Pokiaľ budeme vedieť ako, môžeme v ňom postupne podporovať jeho talenty, či silné stránky a smerovať ho k úspešnému produktívnemu životu. Žijeme v dvadsiatom prvom storočí a táto doba si vyžaduje nový prístup aj ku vzdelávaniu.

Treba si však uvedomiť, že absolvovanie kariérového poradenstva je len začiatok.

Je to ako keď dostanete mapu. Máte ju v rukách. Možno už na nej máte vyznačený CIEĽ kam sa chcete dostať. Stačí sa len ROZHODNÚŤ a spraviť PRVÝ KROK. Možno sa cestou niekde zamotáte, stratíte, zakopnete, a niekedy aj spadnete. Pokiaľ však máte jasne stanovený cieľ, ktorý chcete dosiahnuť, určite to zvládnete, len sa NEVZDÁVAJTE.

Ak túžite po zmene, veľmi rada vám pomôžem nájsť to „pravé orechové“.

Dohodnúť si konzultáciu

Zuzana Záhradníková - keriérový poradca

Volám sa Zuzana Záhradníková, som kariérový poradca a pomáham ľuďom nájsť ich ideálne povolanie. Spoločne objavujeme vrodené talenty, hodnoty a skúsenosti, aby boli v práci šťastní a spokojní. Je úžasné zarábať si tým, čo vás najviac baví. ? Držím sa hesla: “Ak budeme rozvíjať slabé stránky, budeme priemerní, ale ak budeme rozvíjať svoje silné stránky budeme jedineční.”