Ako zúžiť svoju kariérnu dráhu

Ako zúžiť svoju kariérnu dráhu | Zuzana Záhradníková
Čas čítania: 2 minút/y

Je pondelok ráno a moje jediné želanie je, aby som nemusel vytiahnuť nohu z postele. Viem, že ma čaká nový pracovný týždeň. Týždeň plný premáhania sa a trápenia sa. Úplne sa oddám práci, aby som podal dobrý výkon. Totálne ma to vyšťaví. A nakoniec to aj tak nikto neocení.

Keď som toto cítil príliš dlho, uvedomil som si, že je niečo zle. Moja práca ma ničí! Mám prácu, pre ktorú som makal celé tie roky. Je to práca, ktorá je dobre platená, pre ktorú je na mňa moja babička hrdá a môžem sa ňou pochváliť aj na stretávke z gymnázia. Ale keď som sám, keď idem v nedeľu večer spať, cítim, že som nešťastný. Priznať si niečo také síce bolí, ale je to prvý krok ku zmene. Teraz ešte nájsť lepšiu prácu. A hlavne si už dobre vybrať! Ale ako na to?

Prvá vec, ktorú som na svojej ceste za šťastím v práci zistil je, že musíte počúvať hlas svojho srdca. Viem, znie to trochu ezotericky, ale nebojte sa, nikdy som nebol typ, ktorý pozeráva Esmeraldu. Hlasom srdca myslím to, že prácu musíte robiť preto, lebo ju máte naozaj radi, nie pre peniaze, slávu ani pre babičku. Tú môžte potešiť aj tak, že jej kúpite kvety alebo predplatné krížoviek. Ale keď ide o vašu kariéru, musíte byť šťastný hlavne vy. A možno potom zistíte, že babička je najšťastnejšia vtedy, keď ste šťastný vy.

Ďalej treba dobre zvážiť, či ste ochotný robiť tú prácu celý deň. Ja som sa začal učiť programovať. Som fascinovaný tým, čo všetko počítač dokáže vytvoriť, chcem mať túto nadľudskú moc prinášať na svet nové veci, príde mi skvelé to poznať. Ale v súčasnosti nie som presvedčený o tom, že by som si vydržal lámať hlavu nad kódom celý deň. Preto som si túto cestu nezvolil.

Lákajú ma však aj viaceré iné oblasti. Rád by som bol marketér, stand-up komik či event manažér. Keď som takto po absolvovaní kariérového poradenstva objavil zopár povolaní, ktoré naozaj túžim robiť, nie pre peniaze a slávu, ale pre vyjadrenie samého seba, pozrel som sa na to, čo majú spoločné. Zistil som, že milujem nové nápady, neustále zlepšovanie sa a kreatívne riešenie problémov. To je teda to, čoho chcem mať vo svojej práci čo najviac.

Aplikoval som tieto tri kroky, teda načúval svojim pocitom, zvážil, čo chcem robiť celý deň a zistil, čo majú spoločné profesie, ktoré sa mi zdajú najzaujímavejšie. Na základe tohto postupu som si vybral marketing a už mám aj dohodnutú novú prácu. U svojho budúceho zamestnávateľa som ešte pred nástupom absolvoval pár dní. Len tak na skúšku. Už ani nepamätám, kedy sa mi spalo tak dobre.

Autor: Martin, budúci spokojný zamestnaný