Neviete akú vysokú školu si vybrať? Takto to vyriešila študentka gymnázia

Neviete akú vysokú školu si vybrať? Takto to vyriešila študentka gymnázia | Zuzana Záhradníková
Čas čítania: 3 minút/y

Sú mladí ľudia, ktorí presne vedia, čo chcú vo svojom živote robiť.

Majú jasnú predstavu, akú vysokú školu si vybrať, alebo aké je ich vytúžené povolanie.

Sú však aj takí, ktorí vôbec netušia, kam budú smerovať ich ďalšie kroky.

Radia kamaráti, rodičia, učitelia… Výsledkom diskusie sú rozhodnutia, ktoré z logického hľadiska dávajú zmysel, ale duša ich bojkotuje a nechce prijať za svoje.

Nie ste jediná/ý, ktorá/ý má pri výbere vysokej školy alebo pracovného zamerania pochybnosti. Je prirodzené, že to chcete spraviť čo najlepšie. Veď kto túži študovať alebo pracovať v oblasti, ktorá je skôr utrpením ako radosťou?

Takto sa s rozhodovaním o svojej budúcnosti popasovala Nicol Rácová.

Akú vysokú školu si vybrať, aby som to neskôr neľutovala?

Som študentkou gymnázia. O rok maturujem a predo mnou stojí otázka: „Čo chcem v živote robiť?“ Pre niekoho jednoduché, pre mňa horšie ako najťažšia hádanka.

Toto ma na škole neučili a ani nenaučia. Na túto otázku si môžem odpovedať jedine ja sama.

Ale nevedela som ako. Bola som zaseknutá a nemohla som sa pohnúť. Z každej strany sa na mňa valili otázky typu:

  • „…na akú vysokú školu by si chcela ísť?“
  • „…už vieš čo ďalej?“
  • „…čo ty a budúcnosť?“

Stretnutie, ktoré mi pomohlo rozhodnúť sa pri výbere vysokej školy

Začala som panikáriť. Veľmi dobre som si uvedomovala, že je najvyšší čas sa rozhodnúť. Vďaka mojim rodičom som navštívila kariérne poradenstvo „Career Spring“ a bolo to najlepšie, čo sa mi mohlo stať.

Stretnutie s pani Záhradníkovou bolo veľmi príjemné a komunikovali sme medzi sebou úprimne a otvorene. Uvedomila som si, že má úplné pochopenie pre moju situáciu, a že je odhodlaná mi pomôcť.

Jej prvá otázka bola: „Čo chceš aby ti toto sedenie prinieslo? S čím chceš z neho odísť?“ Moja odpoveď bola jednoznačná: „Chcem vedieť, ktorým smerom orientovať svoje vysokoškolské štúdium, akú vysokú školu si vybrať.“  A bolo to. Povedala som to nahlas.

Ako si vybrať vysokú školu

Ako stretnutie prebiehalo a čo som ním získala

Následné 3 hodiny (ktoré prešli nesmierne rýchlo) sme sa rozprávali, robila som pár testov, vyberala si z pohľadníc, kreslila…

Spočiatku to môže pripomínať posedenie u školskej psychologičky, ale veci, ktoré mi postupne pani Záhradníková hovorila, boli pravdivé.

Ukázala mi moje talenty. Vedela som, že opisuje moju osobu. Nepoznala ma, nikdy pred tým ma nevidela, dokonca nechcela poznať moje koníčky, aby nebola ovplyvnená, a napriek tomu ma celú odhadla.

Aj keď som tomu sama neverila, na konci sedenia som skutočne odchádzala s tým, s čím som chcela. Dala mi odpoveď. Nevymyslela si ju. Len ju zo mňa dostala von, keď som to ja sama nedokázala.

Následne sa veci dali do pohybu. Chcelo to pár zmien a odhodlanie. Zmenila som si seminár, stotožnila sa s tým, kým som a začínam pracovať na mojej budúcnosti. Konečne som si mohla vydýchnuť a pohnúť sa ďalej!

Takto to bolo so mnou. Pomohlo mi to obrovským spôsobom a môže to pomôcť aj tebe.

Objav svoj talent a začni ho rozvíjať!

Toto je dôvod prečo píšem tento článok. Aby si si uvedomil/a, že v tom nie si sám/a. Je jedno, či študuješ alebo pracuješ. Dôležité je, že ak si sám nevieš dať rady „čo so životom“, určite nie je hanba navštíviť kariérneho poradcu. Môžeš tým iba získať.

Objav svoj talent a začni ho rozvíjať. Netráp sa niečím, čo ti nejde. Nemôžeme vedieť všetko. Keď nemáš talent kresliť, nezúfaj si z toho. Aj keď sa zlepšíš, stále budeš v kreslení priemerný.

Ale ak máš talent na jazyky, venuj svoju pozornosť jazykom a staň sa nadpriemerný! Pretože svet čaká na to, aby si mu ukázal v čom si nadpriemerný.

Tak sa neboj vyjsť zo svojej zóny komfortu. Sprav ten prvý krok. Dohodni si konzultáciu a dostaň odpoveď na otázku, ktorú si nevieš sám zodpovedať. Nemôžeš nič stratiť, len získať!

Zuzana Záhradníková - keriérový poradca

Volám sa Zuzana Záhradníková, som kariérový poradca a pomáham ľuďom nájsť ich ideálne povolanie. Spoločne objavujeme vrodené talenty, hodnoty a skúsenosti, aby boli v práci šťastní a spokojní. Je úžasné zarábať si tým, čo vás najviac baví. ? Držím sa hesla: “Ak budeme rozvíjať slabé stránky, budeme priemerní, ale ak budeme rozvíjať svoje silné stránky budeme jedineční.”