Všímajte si detaily! Vďaka nim môžete zistiť, aký je váš jedinečný talent

Všímajte si detaily! Vďaka nim môžete zistiť, aký je váš jedinečný talent | Zuzana Záhradníková
Čas čítania: 3 minút/y

Niektoré detaily, ktoré poukazujú na talent, môžu ľudia prehliadnuť. Najmä vtedy, keď talent nie je vidieť na prvý pohľad (narozdiel od jasného talentu pri speve, maľovaní, či hre na hudobnom nástroji).

To, že nemáte talent umeleckého charakteru neznamená, že nemáte žiaden talent. Čo ak milujete čísla a ľahko medzi nimi nachádzate súvislosti? Aj to sa počíta?

Všímajte si detaily! Môžu vás doviesť k zaujímavým talentom, ako to bolo aj v prípade Moniky Pravdovej.

Hosť, ktorý všetko prevrátil hore nohami

Všetko čo sa nám deje, má svoj zmysel. V nasledujúcich riadkoch sa dočítate celkom zaujímavý a miestami aj vtipný príbeh o tom, ako som spoznala nielen svoj talent, ale aj kariérovú poradkyňu Zuzku Záhradníkovú.

Bol bežný deň. Sedela som v lavici v škole a počúvala nudnú prednášku. Zrazu nám profesor oznámil, že budeme mať hosťa. Navštívila nás absolventka našej školy (dokonca našej katedry), ktorá pracuje pre neziskovú organizáciu.

Volala sa Michaela a prišla s neskutočnou ponukou. Keď som ju započula, najprv sa mi od radosti rozblikali oči. Potom som už myslela len na to, čo si zbalím do kufra.

Prečo do kufra?

Prostredníctvom neziskovej organizácie sme sa mohli zúčastniť výmeny študentov a zažiť týždeň v Edinburghu – hlavnom meste Škótska.

Mali sme sa venovať nielen kariérnemu poradenstvu všeobecne, ale konkrétne problematike kariérnych centier na školách.

Zo začiatku som nemala nič isté. Veľa ľudí túžilo sa zúčastniť, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. O mesiac a pol som so skupinou spolužiakov sedela na letisku, na ceste do Škótska. 

 

Všímajte si detaily! Vďaka nim môžete zistiť, aký je váš jedinečný talent | Zuzana Záhradníková

Talent, ktorý zavážil

Len tak medzi nami, ponuka niekam letieť bola pre mňa naozaj neodolateľná. Rada spoznávam nové krajiny a mestá, takže som sa naozaj tešila, keď sme vystúpili na letisku v Edinburghu. Začal ten najlepší týždeň môjho štúdia na univerzite. ?

Ako do toho všetkého zapadá Zuzka?

Zuzka bola jednou z troch lektorov, ktoré išli s nami. Okrem úžasného vedenia, vedomostí a skúseností, ktoré nám počas tohto týždňa odovzdali, sme si užili nesmierne veľa zábavy.

Možno sa pýtate, prečo si Zuzka do spolupráce s Career Spring vybrala práve mňa. Čím som výnimočná? Čím sa líšim od ostatných? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Mojou silnou stránkou a zároveň talentom je zodpovednosť.  

Zuzka si moju zodpovednosť všimla pri dramatickej (dnes už vtipnej) situácii. Stalo sa to hneď prvú noc.

Po uvítacích stretnutiach a večeri sme si všetci unavení ľahli do postelí a tešili sa na nový deň a zážitky.

Po únavnej ceste sme zaspali ako bábätká. Avšak naše snívanie prerušil strašne divný zvuk.  Sadli sme si a veľmi ospalo pozerali na seba, kto má taký otrasný budík.

Ak vás niečo zobudí okolo piatej ráno, začnete o sebe pochybovať, či to náhodou nie je váš budík. Pozrela som na telefón a vydýchla si. Môj budík to nebol. Bolo príliš skoro na to, aby sme už museli vstávať. Po malej chvíľke uvažovania (a verte mi, že o piatej ráno je to veľmi ťažké) mi napadlo, či to nebude požiarny alarm. Vyšli sme na chodbu a zisťovali, čo sa deje, a či máme naozaj utekať.

Ako sme predpokladali, bol to požiarny alarm a museli sme ísť von. Keby ste videli tempo, akým sme sa obliekali a evakuovali, povedali by ste si, že aj slimák by to zvládol rýchlejšie. Keďže bol apríl, museli sme si dať topánky a bundu, aby nám vonku nebola zima. Aj keď nám to trvalo dlhšie, nakoniec sme sa všetci dostali von živí a zdraví. 

 

Detail, ktorý odhalil môj talent

V čom bol háčik?

Napadlo by vám pri evakuovaní zobrať si so sebou vlastný notebook a slúchadlá? Nie? Mne to napadlo. Jednoducho som musela.

Na druhý deň ma čakal Skype pohovor so zamestnávateľom v Amerike, pretože som sa medzičasom prihlásila do Work and Travel programu.

Zobrať  si notebook aj slúchadla som považovala sa veľmi dôležité, veď pripojiť sa dá aj v kaviarni. Na tom, že som bola v pyžame, vôbec nezáležalo. Hlavne, že som sa mala cez čo pripojiť.

V momente, keď nám oznámili, že horí a máme ísť von, myslela som len na to, že zajtra mám pohovor. Preto som, aj za cenu života, najprv brala notebook, a až potom utekala. Vonku pred hotelom sme stáli necelú hodinu. Pevne som zvierala môj notebook a bola úplne šťastná, že som ho zachránila.

Dozvedeli sme sa, že naozaj horelo, lenže vo vedľajšej budove, čo spustilo alarm aj v našom hoteli. Môj veľkolepý počin nielen pobavil ostatných, ale otvoril dvere do Career Spring. Príbeh o záchrane notebooku veľmi oslovil Zuzku, ktorá ma po mojom návrate z Ameriky oslovila a navrhla vzájomnú spoluprácu.

Aj keď mnohí z nás nevlastníme veľké a viditeľné talenty, myslím si, že každý z nás má v sebe ukryté silné stránky, niečo, v čom vyniká, niečo, v čom je naozaj dobrý.

Pamätajte, že niekedy malé veci vedia vytvoriť obrovské dielo. Vďaka tomuto malému príbehu, skúsenosti, môjmu počinu, Zuzka vo mne objavila moje talenty, vďaka ktorým sa začali diať veľké veci.